Kriolipoliza (Coolsculpting)

(Povratak na tretmane)

SMANJIVANJE MASNIH NASLAGA

Pretilost je stanje uzrokovano nakupljanjem masti u tijelu, posebno triglicerida. Obično pretjerani unos hrane ili promjene u tjelesnom metabolizmu dovode do prekomjernog nakupljanja masti u tijelu, što rezultira povećanjem tjelesne težine i dovodi do promjena u ljudskoj patofiziologiji.

Studije su pokazale da se na potkožne stanice bogate lipidima (mastima) može selektivno utjecati hlađenjem potkožnog tkiva do temperature ispod 10 Celzijevih stupnjeva. Lipidno bogate stanice mogu biti pod utjecajem rupture, kontrakcije, oštećenja, uništavanja, uklanjanja ili drugih promjena.

Što je kriolipoliza ili coolsculpting?

Kriolipoliza ili coolsculpting je neinvazivna tehnologija za smrzavanje sala koja je usmjerena na eliminaciju masnih stanica transformirajući trigliceride pod uvjetima niske temperature. Masne stanice se kristaliziraju nakon smrzavanja i uspješno se eliminiraju kroz prirodni metabolički proces tijela. Masne nakupine s vremenom postaju tanje, bez oštećenja ostalog tkiva.
Dakle, coolsculpting ili kriolipoliza nije primarno tretman za gubitak tjelesne težine.

Prvenstveno je tretman smanjivanja nakupljenih masnih naslaga i dugoročan je te je uspješna zamjena liposukciji. Međutim, to ne znači da se nakupljene masne stanice neće ponovno pojaviti ako se zanemari rutina zdravih prehrambenih navika i redovito vježbanje ili neki drugi oblik fizičke aktivnosti.

Kome je tretman namijenjen?

Ovaj tretman nije namijenjen samo osobama koje imaju višak kilograma, već i osobama s idealnom tjelesnom težinom, a koje imaju nakupine masnih stanica.
Efikasan je za žene i muškarce sa zdravim prehrambenim navikama i aktivnim načinom života, vrlo siguran i učinkovit način za smanjenje viška masnoće bez potrebe za liposukcijom.
Tretman se preporučuje osobama koje imaju idealnu tjelesnu težinu ili višak kilograma na sljedećim područjima: trbuh, bokovi, gornji dio leđa, unutarnji i vanjski dio bedara, koljena te masno tkivo ispod stražnjice.
Najčešća je pojava taloženje masnih naslaga u struku odnosno oko trbuha, ali i na bedrima, koljenima i leđima.

Ponekad je teško smanjiti nakupljene masnoće čak i ako je prehrana zdrava i unatoč redovitom vježbanju. U takvim slučajevima, preporučuje se tretman coolsculptinga ili kriolipolize kako bi se potaknulo raspadanje masnih stanica.

Postupak tretmana

Na tretirano područje stavlja se posebna antifriz membrana ili poseban gel koji štite tijelo od smrzavanja.

Kroz lokalno izlaganje hladnoći pojačana je lipoliza, a optimalno je oko -10 Celzijevih stupnjeva do oko 0 Celzijevih stupnjeva.

U samom početku tretmana je moguće osjetiti nelagodne pojave kao što su hladnoća, peckanje, bolovi i štipanje na mjestu koje se tretira. Nakon par minuta te pojave nestaju. Nakon završetka, tretirano područje lagano se izmasira.

Koliko tretmana je potrebno?

Broj tretmana je individualan, 3-4 tretmana svakih 2-3 tjedna.
Kriolipoliza se može kombinirati sa kavitacijom ili multipolarnom radiofrekvencijom.

U jednom tretmanu dolazi do dugoročnog smanjenja broja masnih stanica za čak 27%, a prvi su rezultati vidljivi za tri tjedna. U razdoblju od tri mjeseca tijelo eliminira mrtve stanice na prirodan način i u tom razdoblju vidljivi su konačni rezultati.

U svrhu održavanja učinka tretmana, preporučujemo paziti na prehranu i zdrave navike kao što redovito vježbanje ili druge aktivnosti u prirodi, a posebno izbjegavanje šečera.

Nuspojave nakon tretmana

Najčešće je privremeno crvenilo, ali je moguće i oticanje, peckanje, osjetljivost kože, podljevi te zatezanje. Sve ove nuspojave su privremene i najčešće nestanu za nekoliko dana.

Kontraindikacije

Trudnoća
Dojenje
Bolesti bubrega i / ili jetre
Preosjetljivost na hladno
Pacemakeri
Kardiovaskularni poremećaji
Krioglobulinemija
Urtikarija
Hemoglobinurija
Hernija (u području gdje se provodi terapija)
Uzimanje lijekova za antikoagulaciju, druge bolesti ili stanja u kojima se mogu predvidjeti štetni učinci kriolipolize.