Problemi s aknama? Kako ih uspješno liječiti?

(Povratak na novosti)
By: Ivana Gogić, 6 lipnja, 2018

Akne i kako ih liječiti – ne samo sa stajališta struke, nego i promjenom načina razmišljanja i životnih navika

 U ovom blogu neću pisati o tretmanima koji su učinkoviti u liječenju aknastog lica jer sam o tome pisala, već o osobnom viđenju problema, kao i iskustvima s kojima smo se susretali u dugogodišnjoj praksi.

Detalji iz prakse

Spomenut ću slučaj izrazito osjetljivog lica podložnog aknama i prištićima. Takvo je lice crvenkasto već i na blagi dodir, te se čišćenje radi izuzetno pažljivo (a često se i ne radi). Ne čisti se cijelo lice u jednom tretmanu, a ponekad se koriste i sofisticiranije metode, kao što je ultrazvučna špatula koja je vrlo pogodna jer uklanja nečistoće i čisti pore. Kod čišćenja takvog lica uvijek postoji mogućnost blage otečenosti nakon tretmana.

Važno je reći da u nekim slučajevima kada klijent godinama pati od aknastog i osjetljivog lica, u trenutku kada se počne redovito tretirati problem, nastaje kratkotrajno pogoršanje. Novija i moderna tehnologija omogućava uspješno liječenje, ali je pogrešno očekivati instant poboljšanje. Nedavno smo imali iskustvo majke koja nam je pisala da se njezinoj kćeri stanje pogoršalo nakon jednog tretmana. To se zna dogoditi kod izrazito osjetljivog lica jer je cilj potaknuti postepeno čišćenje, a postepeno čišćenje i podrazumijeva izbijanje i upalu akni koje bi se najvjerojatnije aktivirale par dana ili tjedana kasnije bez takvog tretmana.

Važnost pozitivnog razmišljanja

Važno je biti strpljiv, pozitivan i uporan te je potrebno određeno vrijeme da bi se primijetio pravi rezultat. Nisam pobornica korištenja oralnih lijekova, jer oni samo liječe simptome te se događa da na kraju lice i bude bolje, ali se drugi organi na takav način oštećuju.

Uz redovit odlazak kod kozmetičarke koja treba i sama biti pozitivna osoba, smatram da je potrebno promijeniti često nesvjestan stav o problematičnom licu koji gaje sami klijenti. Naime, kao što je potrebno vrijeme da bi se vidjeli rezultati uz svu naprednu i modernu tehnologiju, potrebno je i određeno vrijeme da naš mozak koji je „naučen“ na problematično lice promijeni takvo viđenje sebe, a za to je potrebno svjesno mijenjati svoje misli. To znači usmjeravati pozornost i energiju na pozitivne stvari, voljeti i prihvaćati sebe kakvi jesmo i uživati u životu punim plućima.

Akne najčešće izbijaju u adolescentskim ili ranim dvadesetim godinama kada nemamo razvijenu osobnost i često se ne poznajemo i ne prihvaćamo takvi kakvi jesmo te nam vanjske okolnosti i događaji stvaraju preveliki stres i napor.  A sve se to odražava na našem licu i tijelu, ovisno o tome čemu smo podložni.

Za rješenje problema nije dovoljno samo otići kozmetičaru ili bilo kojoj stručnoj osobi, već na cjelovit način pristupiti rješavanju takvog izazova.

Promjena misli i stavova o licu ključna je da bi se stvari pokrenule nabolje

Liječenje tretmanima i kremama može pomoći, ali bez pozitivnih misli liječenje traje puno duže i često nakon kratkotrajnog poboljšanja nastupi ponovno pogoršanje stanja.

Upornost, čvrsta odluka, pozitivne misli, čak i kada nas mozak vraća na stare i ograničavajuće obrasce i osjećaje čine veliku razliku i dovode do napretka.

Osim toga, važnu ulogu ima i zdrava prehrana, izbacivanje prerađenih šećera iz prehrane te redovito kretanje. Dakle, cjelovit pristup izazovu aknastog lica predstavlja skup različitih aktivnosti kao što su redovita njega kod stručne osobe, kućna njega, promjena misli i stavova o svom licu, kretanje te zdrava prehrana.

Želimo Vam sreću na putu prema zdravom i blistavom tenu!

 


Comments are closed here.