Anti-age kreme za lice – koliko su doista učinkovite?

(Back to latest news)
By: Ivana Gogić, October 8, 2021

Kroz dugogodišnji rad u kozmetičkom salonu Mirja te kroz osobna iskustva korištenja brojnih krema za lice, shvatila sam da skupe kreme za lice nisu učinkovitije od onih cijenom povoljnijih.

Isto tako, bez obzira koliko krema bila učinkovita i cijenom povoljna, nakon određenog vremena na koži bi mi došlo do zasićenja, što znači da krema više nije djelovala te mi je koža postala suha. Potom sam otišla u potragu za novom i ušla u začarani krug iz kojega je teško izaći.

Mazanje uljima često se spominje u Bibliji. Mladu i buduću kraljicu Esteru, zajedno sa ostalim djevojkama, dvorski službenik Hegej pripremao je za perzijskog kralja Ahasvera tako što su ih dvorske službenice mazale uljima i pomastima šest mjeseci. Idućih šest mjeseci za njih su se birali mirisi koji su im najviše odgovarali.

Nakon svih iskustava sa kremama za lice, odlučila sam isprobati ulja. Ali sam se pitala kako ću znati koje mi odgovara. Isto kao i sa kremama, htjela sam pronaći ulje za sebe koje mi ne stvara prištiće, a ujedno njeguje i pomlađuje kožu lica.

Intuitivno sam odabrala kantarionovo ulje ili ulje gospine trave. Samo jedno korištenje bilo mi je dovoljno da vidim da sam dobro odabrala. Niti jedan prištić nije se pojavio, a koža je glatka i svilenkasta. Već godinu dana ga koristim i za razliku od krema, koža se još uvijek nije zasitila tog dragocjenog ulja.

Inače, ovo ulje ima brojne druge prednosti kao što su brže zarastanje rana, dobro je protiv opekotina te ima protuupalna svojstva.

Jako je važno kako se ulje nanosi i da je hladno prešano. Moguće je da prištići izbijaju iz razloga što ulje nije u potpunosti čisto i hladno prešano. Jagodicama prstiju ulje se lagano umasirava na vlažnu kožu dok se u potpunosti ne upije. Ulje se nikad ne stavlja na suhu kožu.

Klijenticama u salonu koje imaju izrazito suhu kožu preporučujem bademovo ulje koje je pogodno za njegu svih tipova kože, a osobite suhe, zrele i osjetljive.

Kantarionovo ulje kupujem u ljekarni, dok se bademovo ulje može naći u drogerijama. Immortella bademovo ulje je sjajno.

U salonu sam često čula da ulja na koži izazivaju prištiće. Određena ulja na koži za jednu osobu mogu biti komedogena, ali za drugu osobu ne moraju biti. Potrebno je isprobavati i naći odgovarajuće ulje za sebe. Ako ulje ne odgovara, pokazat će se već nakon prvog korištenja, nikakvi prištići se ne bi trebali pojaviti. Ako se pojave, onda se traži novo ulje.

Kao i kod krema, svatko za sebe može naći odgovarajuće ulje.


Comments are closed here.